Ta szybka surówka z marchewki wzmocni odporność. Sekretem jest jeden zdrowy składnik

Dodano:
Surówka z marchewki Źródło: Shutterstock / larik_malasha
Szybka surówka z marchewki zrobiona w stylu azjatyckim może wspomóc odporność twojej rodziny. Wystarczy, że dodasz jeden wyrazisty składnik. Przepis jest banalny i musisz spróbować.

Surówki są częstym dodatkiem do obiadu. U mnie zazwyczaj pojawiają się różne ciekawe wersje dobrze znanych klasyków kuchni polskiej. Tak było ostatnio, kiedy po raz kolejny przygotowałam moją ulubioną kompozycję na bazie marchewki. Słodkie warzywo połączyłam z imbirem i kilkoma dodatkami, uzyskując niesamowicie soczystą surówkę w stylu azjatyckim, wręcz idealną do przygotowanych wtedy kotletów w chrupiącej panierce z panko.

Jak zrobić szybką surówkę z marchewki?

Ten banalny dodatek do obiadu wykonasz w mniej więcej 5 minut. Musisz tylko obrać marchew oraz imbir, rozdrobnić je na tarce do jarzyn i połączyć z dodatkami. U mnie są to najczęściej sok z cytryny, syrop klonowy i olej rzepakowy. Bywa jednak, że zamieniam je na inne słodkie i kwaśne produkty, więc jeśli akurat nie masz ich pod ręką, zerknij na dalsze wskazówki. Tę surówkę naprawdę warto przetestować.

Przepis: Surówka z marchewki z imbirem

Pyszny dodatek do obiadu, który wzmocni odporność

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
107 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średnie marchewki
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 niedużej cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMarchewki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Imbir i obierz i rozdrobnij na drobnych oczkach tarki. Z cytryny wyciśnij sok.
  2. Robienie surówki z marchewki i imbiruWiórki marchewki i imbiru wrzuć do miski. Dodaj olej rzepakowy, sok z cytryny oraz syrop klonowy. Wymieszaj. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.

Jak podać surówkę w stylu azjatyckim?

Ta soczysta i lekko ostra kompozycja świetnie pasuje do mięs w chrupiącej panierce. Ja najczęściej serwuję ją wraz z piersią z kurczaka smażoną w otoczce z panko, czyli japońskiej alternatywy bułki tartej. Lubię też łączyć ją z kotletami mielonymi z porem albo z pysznym schabem w panierce z dodatkiem sezamu. Talerze uzupełniam wtedy o frytki lub ryż. Moja rodzina kocha te obiady o orientalnym charakterze.

Inne warianty surówki z marchewki i imbiru

Pyszny dodatek do obiadu w stylu azjatyckim możesz modyfikować i urozmaicać. Oto kilka wskazówek:

  • Smak surówki możesz wzbogacić, wrzucając do niego pokrojonego w cienkie słupki ogórka szklarniowego. Warzywo nada całości przyjemnego odświeżającego charakteru.
  • Jeśli lubisz kolendrę, śmiało posyp jej listkami tę surówkę. Doskonale tutaj pasują. Możesz również pokusić się o zmielenie ziaren tej przyprawy i dodanie ich do sosu.
  • Cytrynę w surówce możesz zamienić na limonkę albo niewielką ilość niezbyt mocnego w smaku octu np. ryżowego, winnego lub jabłkowego. Też będzie smacznie.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...